O nás
VOC vinice Velké Pavlovice
Tradice pěstování révy vinné ve Velkých Pavlovicích je stará více jak 767 let. Vinařská obec známá zejména díky výrazným červeným odrůdám ve svých vinicích ukrývá i skvělá bílá vína. Spolek VOC vinice Velké Pavlovice, z.s. vznikl v roce 2019 za účelem vyrábět vína s označením vína originální certifikace. Účelem Spolku je také v tuzemsku i v zahraničí podporovat, propagovat a informovat o pěstování révy vinné a o výrobě vína z vinic registrovaných ve velkopavlovické vinařské podoblasti a situovaných na katastrálním území obce Velké Pavlovice.
Spolek založilo 7 vinařství působících výhradně ve Velkých Pavlovicích. Vinařství Buchtovi, Rodinné vinařství Suský, Rodinné vinařství Krejčiřík, Vinařství Helena, Vinařství Mikulica, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s. a Víno Lubomír Zborovský. Následně se do spolku zapojil i pěstitel vín, společnost MANDLOŇ s.r.o. a Vinařství Turek & Šiška.
Mezi první významné akce, které spolek organizoval, spadá obnovená výstava vín hodnotících pouze červená vína PROMENÁDA ČERVENÝCH VÍN (pro více informací klikněte zde). Dále spolek pořádá také akci s názvem Putování vinicemi za víny VOC, která zahrnuje příjemnou procházku vinicemi spojenou s neomezenou degustací vín právě od členů spolku (pro více informací klikněte zde). Nově se spolek pro rok 2024 rozhodl pořádat Velkopavlovický košt vín. Přihlášené vzorky, které bylo možné ochutnat, byly ze sklípků místních vinařů, jejichž živností není výroba vína, a právě v tom tkví kouzlo této akce (pro více informací klikněte zde).
Vína s označením VOC vinice Velké Pavlovice můžou být vyráběna pouze z odrůd Veltlínské zelené, Neuburské, Tramín červený, André, Frankovka a Rulandské modré. Z červených odrůd lze vyrábět růžová vína. Klarety vyrábět nelze. Vína se vyrábějí pouze jedno odrůdově. Není tedy povolena jejích kupáž. Právě jednoodrůdovost vín dokáže jasně definovat vliv terroir Velkých Pavlovic.
Vína navrhovaná na označení VOC vinice Velké Pavlovice musí být vyrobena tak, aby se odlišovala od běžných odrůdových vín vyrobených ve velkopavlovické vinařské podoblasti, zejména ve svých senzorických vlastnostech kdy víno má mít jasný odrůdový charakter. Vína lze vyrábět z hroznů révy vinné v odpovídající kvalitě minimálně pro přípravu jakostních vín a mošt pro výrobu vína musí mít minimálně 19˚ cukernatosti Normalizovaného moštoměru
Bílá a růžová vína musí mít min. obsah alkoholu 11 % obj. Červená vína musí mít min. alkohol 12 % obj. Červená vína lze vyrábět jen s obsahem zbytkového cukru do 4 g/l.
Není povoleno vyrábět vína v sudech typu barrique. Není povoleno používat technologie v podobě chipsu, dubových desek či jiných dřevěných alternativ.